cd  ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΧΡΟΝΟΣ
spacer.png, 0 kB

alt

" Η έρημος και η άνυδρος θέλουσιν ευφρανθή δι' αυτά, και η ερημία θέλει αγαλλιασθή και ανθήσει ως ρόδον."

Ησαίας 35,1 

 
            ΜΑΡΑΝΑΘΑ!
     Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΧΗ
     ΕΛΑ ΧΡΙΣΤΕ ΞΑΝΑ!

         ΑΠΡΙΛΙΟΣ 
 2023       

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
          1 2
 3  5  6 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΧΡΟΝΟΣ
Συντάχθηκε απο τον/την Εκδότης   

altΔιάβασα μια είδηση στα νέα που λέει. Η διεθνής υπηρεσία που κρατά συγχρονισμένα τα ρολόγια σε όλο τον κόσμο ετοιμάζεται να προσθέσει ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο στο τελευταίο λεπτό της 30ής Ιουνίου 2012. Ένα ημερονύκτιο υποτίθεται ότι διαρκεί ακριβώς 24 ώρες, ή 86.400 δευτερόλεπτα, στην πραγματικότητα όμως η Γη χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό της… Για το λόγο αυτό, η λεγόμενη Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC), ένα από τα στάνταρτ που αντικατέστησαν τη Μέση Ώρα Γκρήνουιτς (GMT), πρέπει να ρυθμίζεται από καιρό σε καιρό έτσι ώστε να παραμένει συγχρονισμένη με τα ατομικά ρολόγια”. Λέει κι άλλα η είδηση, επιστημονικά με δυσνόητους για τον απλό άνθρωπο όρους. Ωστόσο εκείνο που κατάλαβα είναι ότι τελικά ο χρόνος δεν είναι ένα απόλυτο μέγεθος, αλλά χρειάζεται από καιρό σε καιρό διόρθωση για να πλησιάζει στην πραγματικότητα. Απόδειξη τα δίσεκτα έτη με την πρόσθεση μιας ημέρας στις 29 Φεβρουαρίου κάθε 4 χρόνια και από το 1972 των εμβόλιμων δευτερολέπτων στις 30/6 ή 31/12 όποτε αυτό χρειαστεί.

Ένα τέτοιο πρόβλημα, αν και φαίνεται ασήμαντο, δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στον τεχνολογικό πολιτισμό μας, όπως στους υπολογιστές, στα συστήματα ακριβείας, στους δορυφόρους, στα διαστημικά ταξίδια κ.α. Ο χρόνος αποτελεί συστατικό στοιχείο του σημερινού πολιτισμού μας. Πάνω σ’ αυτόν ρυθμίζουμε και μετράμε τη ζωή μας, υποτασσόμαστε σ’ αυτόν, τον κυνηγάμε και μας αγχώνει, τον είπαμε χρήμα, τον κάναμε θεό μας και είναι αμίληκτος δυνάστης απέναντί μας.

Διερωτώμαι γιατί, ενώ βασίζουμε τη μέτρηση του χρόνου πάνω στη δημιουργία του Θεού και τους νόμους που την διέπουν, δηλαδή την περιστροφή της γης γύρω από τον εαυτό της και τον ήλιο, ωστόσο η μέτρηση δεν είναι σταθερή καθόσον η επιστήμη διαπιστώνει, “η ταχύτητα περιστροφής παρουσιάζει διακυμάνσεις λόγω κοσμικών και γεωλογικών παραγόντων, μεταβάλλοντας ανεπαίσθητα τη διάρκεια του ημερονυκτίου”.

Ο Θεός δεν αφήνει σταθερό το χρόνο, τον απομυθοποιεί. Αποδεικνύει λανθασμένους όλους τους υπολογισμούς μας, για να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να Τον πλησιάσουμε με την γήινη γνώση μας. Εκείνο που Τον ευαρεστεί είναι η πίστη μας και έτσι μόνο αποκαλύπτεται σε μας.

Ο Θεός θέλει να μας ελευθερώσει από την προσκόλλησή μας πάνω στο χρόνο, από τη δουλεία του, από τη εξάρτησή μας απ’ αυτόν. Πολλοί επικαλούνται το εδάφιο “Διότι χίλια έτη ενώπιόν σου είναι ως ημέρα η χθές, ήτις παρήλθε, και ως φυλακή νυκτός” (Ψαλ. 90:4), ως μέτρο μετρήσεως του χρόνου από το Θεό. Η αντιστοιχία που αναφέρει το εδάφιο δεν είναι ακριβής, πιστεύω σκόπιμα εκ μέρους του Θεού. Η μία ημέρα έχει 24 ώρες, ενώ η φυλακή της νύκτας ήταν η διάρκεια μιας σκοπιάς ενός στρατιώτου που διαρκούσε άλλοτε τρεις και άλλοτε τέσερεις ώρες. Το εδάφιο θέλει απλά να τονίσει πόσο διαφορετικά μετρά ο Θεός από το άνθρωπο, αποθαρρύνοντάς μας να κάνουμε υπολογισμούς.

Μην ξεχνάμε ότι πριν από την πτώση του πρώτου ανθρώπου δεν υπήρχε αίσθηση του χρόνου γι’ αυτόν. Δεν τον απασχολούσε καθόλου. Μετά την αμαρτία η αντίληψη του χρόνου άρχισε να έχει τραυματικές συνέπειες στον άνθρωπο. Ο χρόνος πια τον οδηγούσε στο θάνατο.

Πιστεύω ότι ο Θεός θέλει να μας ελευθερώσει από την πίεση του χρόνου και να μας μάθει να Τον εμπιστευόμαστε απόλυτα στη ζωή μας, γι’ αυτό κρατά για τον εαυτό Του τους χρόνους και τους καιρούς των σχεδίων Του. Εκείνος ξέρει πότε πρέπει να απαντήσει στις προσευχές μας. Εκείνος ξέρει πότε θα σταματήσει να μετρά ο χρόνος για μας. Εκείνος ξέρει πότε θα αρχίσει η αιωνιότητα για όλους εκείνους που έχουν αφήσει πάσαν την μέριμνά τους σ’ Αυτόν (Α΄ Πέτρου 5:7). Μέχρι τότε ισχύει για τους πιστούς το “Σήμερα”.

π.σ

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 26 Ιούνιος 2014 21:50
 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB