cd  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΜΕ ΑΓΚΑΘΙΑ
spacer.png, 0 kB

alt

" Η έρημος και η άνυδρος θέλουσιν ευφρανθή δι' αυτά, και η ερημία θέλει αγαλλιασθή και ανθήσει ως ρόδον."

Ησαίας 35,1 

 
            ΜΑΡΑΝΑΘΑ!
     Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΧΗ
     ΕΛΑ ΧΡΙΣΤΕ ΞΑΝΑ!

       
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022       

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27  28  29  30 
31            

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΜΕ ΑΓΚΑΘΙΑ
Συντάχθηκε απο τον/την Εκδότης   
Τετάρτη, 16 Σεπτέμβριος 2009 14:38

Εξακολουθούν να υπηρετούν 17 μήνες, παρά τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 9. Απορρίπτονται οι αιτήσεις των αντιρρησιών για ιδεολογικούς λόγους

Προβληματική παραμένει η διάρκεια της εναλλακτικής θητείας στη χώρα μας, η οποία γίνεται κυρίως για θρησκευτικούς και όχι για ιδεολογικούς λόγους.
Παρά το γεγονός της μείωσης της στρατιωτικής θητείας από τον Αύγουστο στους εννέα μήνες, ο χρόνος της εναλλακτικής θητείας παραμένει δυσανάλογος και φθάνει τους 17 μήνες.
Η χώρα μας παραμένει υπόλογη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία έχει κρίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί ως προς τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Εναλλακτική θητεία με πολλά «αγκάθια»

Σύμφωνα με τις υποδείξεις της Επιτροπής ο χρόνος εναλλακτικής θητείας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 150% του αντίστοιχου χρόνου στρατιωτικής θητείας. Δηλαδή με τα σημερινά ισχύοντα ο χρόνος εναλλακτικής θητείας θα έπρεπε να είναι το ανώτατο 13,5 μήνες.

Επιπλέον, οι αντιρρησίες συνείδησης για ιδεολογικούς λόγους καταγγέλλουν ότι οι αιτήσεις που υποβάλλουν για εναλλακτική θητεία συνήθως απορρίπτονται, σε αντίθεση με τις αιτήσεις που υποβάλλονται για θρησκευτικούς λόγους, κυρίως από άτομα που ανήκουν στη Χριστιανική Εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά.
Η διαφορά είναι ότι οι αντιρρησίες για θρησκευτικούς λόγους μπορούν με μια απλή βεβαίωση από τη θρησκευτική τους αρχή ότι έχουν βαπτιστεί, να αποδείξουν τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμούν ένοπλη θητεία.

Οι ιδεολογικοί αντιρρησίες απορρίπτονται με μεγάλη συχνότητα, καθώς καλούνται να αποδείξουν πολιτική δράση που πιθανώς κάποιος σε τόσο νεαρή ηλικία δεν διαθέτει ή δεν θέλει να διαθέτει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι μισές από τις αιτήσεις αντιρρησιών για ιδεολογικούς λόγους απορρίφθηκαν από την αρμόδια επιτροπή, ενώ έγιναν δεκτές όλες οι αιτήσεις για θρησκευτικούς λόγους.
Αλλά και κατά τη διάρκεια της εναλλακτικής θητείας, τα προβλήματα είναι πολλά. Κάθε Σεπτέμβριο διερευνώνται οι ανάγκες του ευρύτερου δημόσιου τομέα για το επόμενο έτος και καταρτίζεται λίστα με 1.000 περίπου θέσεις κάθε χρόνο, οι οποίες ποτέ δεν καλύπτονται, αφού οι αντιρρησίες είναι οκτώ φορές λιγότεροι!

Ο Λογγίνος Λυρόπουλος, που υπηρέτησε εναλλακτική θητεία για θρησκευτικούς λόγους σε θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων στην Κομοτηνή, διαπίστωσε αδυναμία του συστήματος να χρησιμοποιεί άτομα ανάλογα με τις γνώσεις τους.
Ο ίδιος, για παράδειγμα, όπως είπε στο «Εθνος», χρησιμοποιήθηκε για 3 μήνες στο νοσηλευτικό προσωπικό, παρά το γεγονός ότι δεν έχει τέτοιες γνώσεις.
Τελικά, αξιοποιήθηκαν οι γνώσεις του με πρωτοβουλία του ίδιου του ιδρύματος.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ

 Η Διεθνής Αμνηστία, που έχει ασχοληθεί με την εναλλακτική θητεία, έχει υποβάλει συγκεκριμένα αιτήματα για τη βελτίωση των όρων της κοινωνικής θητείας στη χώρα μας, ώστε να συμπλέει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Συγκεκριμένα:

  1. Ζητά η εναλλακτική υπηρεσία να υπόκειται αυστηρά σε πολιτική αρχή, συμπεριλαμβανομένων της εξέτασης των αιτήσεων και κάθε πιθανής επακόλουθης δικαστικής εξέλιξης, μεταξύ άλλων για λόγους αμεροληψίας και ανεξαρτησίας.
  2. Ανησυχεί για την τιμωρητική διάρκεια της εναλλακτικής υπηρεσίας (που παραμένει διπλάσια της στρατιωτικής θητείας μείον έναν μήνα ακόμα και μετά τον Νόμο 3421/2005 και την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Φ. 421.4/3/204368/Σ.970) και ζητά τη μείωσή της αναλογικά στον νόμο.
  3. Ζητά να έχει κανείς το δικαίωμα να διεκδικεί την ιδιότητα του αντιρρησία συνείδησης οποιαδήποτε στιγμή, τόσο πριν όσο και μετά την κατάταξή του στις Ενοπλες Δυνάμεις, είτε αυτός είναι κληρωτός είτε επαγγελματίας στρατιώτης, με βάση το κατοχυρωμένο δικαίωμα αλλαγής συνείδησης.
  4. Ζητά να μην αποτελούν λόγους αποκλεισμού για την αναγνώριση κάποιου ως αντιρρησία συνείδησης η άδεια οπλοφορίας, η συμμετοχή σε δραστηριότητες σκοπευτικών αγώνων, κυνηγίου ή παρόμοιων εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με τη χρήση όπλων και η καταδίκη ή η εκκρεμής ποινική δίωξη για έγκλημα που έχει σχέση με χρήση όπλων, πυρομαχικών ή παράνομης βίας.
  5. Ζητά το δικαίωμα στην εναλλακτική υπηρεσία να μην αναστέλλεται ποτέ, ακόμα και σε περίοδο πολέμου (εφόσον δεν αλλάζει συνείδηση ο αντιρρησίας συνείδησης) και να μην ανακαλείται ποτέ, π.χ. λόγω άσκησης συνδικαλιστικής δραστηριότητας / συμμετοχής σε απεργία (αυτά είναι κατοχυρωμένα δικαιώματα), μη παρουσίασης εντός της καθοριζόμενης προθεσμίας, πειθαρχικών ή ποινικών αδικημάτων (να προβλέπονται κυρώσεις αντίστοιχες με αυτές που προβλέπονται για τους εργαζόμενους στον φορέα απασχόλησης).
  6. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά να παύσει η μη αναγνώριση ως αντιρρησιών συνείδησης όσων παρουσιάζονται σε στρατόπεδο για να πάρουν αναβολή για λόγους υγείας και να εξαλειφθεί το φαινόμενο των αμφισβητήσιμων γνωμοδοτήσεων της ειδικής επιτροπής, κυρίως για τους μη θρησκευτικούς αιτούντες (λόγω ανεπαρκούς αιτιολόγησης, αλλά και καταρχάς λόγω της ίδιας της σύστασης της επιτροπής).
  7. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι, τόσο στον νόμο όσο και στην πράξη, οι αντιρρησίες συνείδησης δεν θα υφίστανται διακρίσεις όσον αφορά τους όρους και τις συνθήκες της υπηρεσίας ή όσον αφορά οποιαδήποτε οικονομικά, πολιτισμικά, αστικά και πολιτικά δικαιώματα (π.χ. αξιοπρεπής μηνιαία οικονομική αποζημίωση, δικαίωμα εξαγοράς χρόνου υπηρεσίας, τμηματική εκπλήρωση υπηρεσίας).
  8. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον όλων των αντιρρησιών συνείδησης και να αρθεί ο περιορισμός των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους.
  9. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά να παρέχεται επαρκής και έγκαιρη ενημέρωση για το δικαίωμα της αντίρρησης συνείδησης στη στρατιωτική θητεία και τον τρόπο απόκτησης της ιδιότητας του αντιρρησία συνείδησης, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των στρατευσίμων δεν γνωρίζουν ακόμα ότι υπάρχει η επιλογή εναλλακτικής υπηρεσίας.


ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Ημερομηνία: 
Fri, 2009-09-11
Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 26 Οκτώβριος 2009 22:53
 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB