cd  ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ... ΠΡΟΤΥΠΑ
spacer.png, 0 kB

alt

" Η έρημος και η άνυδρος θέλουσιν ευφρανθή δι' αυτά, και η ερημία θέλει αγαλλιασθή και ανθήσει ως ρόδον."

Ησαίας 35,1 

 
            ΜΑΡΑΝΑΘΑ!
     Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΧΗ
     ΕΛΑ ΧΡΙΣΤΕ ΞΑΝΑ!

         ΑΠΡΙΛΙΟΣ 
 2023       

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
          1 2
 3  5  6 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ... ΠΡΟΤΥΠΑ
Τετάρτη, 25 Φεβρουάριος 2009 13:09

Ρωμαίους 12:2 και μη συμμορφόνεσθε με τον αιώνα τούτον, αλλά μεταμορφόνεσθε διά της ανακαινίσεως του νοός σας, ώστε να δοκιμάζητε τι είναι το θέλημα του Θεού, το αγαθόν και ευάρεστον και τέλειον. 

  Η οδός που οδηγεί στην σωτηρία , αγαπητοί φίλοι, είναι ένας δρόμος δύσκολος και τραχύς. Είναι ένας δρόμος που σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κυρίου Ιησού Χριστού λίγοι είναι αυτοί που τον βρίσκουν. Αντίθετα η οδός της απώλειας, του χαμού είναι φαρδιά και ευρύχωρος και είναι πολλοί αυτοί που βαδίζουν αυτόν τον δρόμο: Ματθαίος 7:13 Εισέλθετε διά της στενής πύλης· διότι πλατεία είναι η πύλη και ευρύχωρος η οδός η φέρουσα εις την απώλειαν, και πολλοί είναι οι εισερχόμενοι δι' αυτής. 

 Θέλει όμως ο άνθρωπος να απολεσθεί να χαθεί; Ασφαλώς κανένας μας δεν θέλει το κακό του, κανένας δεν θέλει την καταστροφή του είτε σε υλικό είτε σε πνευματικό επίπεδο. Ενδιαφέρεται όμως πράγματι για την σωτηρία του ή απλώς θεωρεί ότι «παραδοσιακά» ακολουθεί τον σωστό δρόμο αναλώνοντας τον εαυτόν του αλλά και τον πολύτιμο χρόνο του σε οτιδήποτε άλλο εκτός την σωτηρία του; Τουλάχιστον ερευνά αν αυτό το οποίο ακολουθεί είναι το μέσο που οδηγεί στην αιώνια ζωή; Τα θέματα της πίστεως η πλειοψηφία των ανθρώπων τα δέχεται όπως τα βρήκε από τους γονείς του χωρίς να ελέγξει την ορθότητα των πραγμάτων αυτών. Αν όμως (για παράδειγμα) δώσεις κάποια χρήματα σε κάποιον δεν πείθεται στα λεγόμενα σου αλλά θα τα μετρήσει ο ίδιος ή αν πρόκειται για κάποιο αυτοκίνητα ή κάποιο άλλο αγαθό θα το δει «ιδίοις όμασοι» θα το ελέγξει, και κατόπιν θα συμφωνήσει ή θα διαφωνήσει με τα λεγόμενά σου επάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Όσο αφορά την πίστη υπάρχει η στερεότυπη και κλασική πλέον απάντηση «έτσι τα βρήκαμε έτσι θα τα αφήσουμε». Βέβαια μπορεί έτσι να «βρήκαμε» το γαϊδουράκι από τον παππού μας ή τον πατέρα μας ή την σκάφη για τα ρούχα από την γιαγιά μας ή την μητέρα μας αλλά όταν εμφανίσθηκαν τόσο το αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς όσο και το πλυντήριο ρούχων, για την καλυτέρευση της ζωής μας δεν σκεφτήκαμε το «έτσι τα βρήκαμε» αλλά το «έτσι να ΜΗΝ τα αφήσουμε». Σε καμία περίπτωση δεν κατακρίνω την πρόοδο του ανθρώπου γιατί όντως με την τεχνολογία η ποιότητα της ζωής σε σχέση με τα παλαιοτέρα χρόνια έχει ανέβει κατά πολύ σε όλους μας. Όμως μόνο η υλική και τεχνολογική πρόοδος μας ενδιαφέρει; Η πνευματική πρόοδος και ανάπτυξη με εφαρμογή τα λόγια του Θεού στην ζωή μας δεν έχει σημασία; Θέλουμε να μάθουμε τη ζητά ο Θεός από εμάς; 

 Ο Κύριος θέτει κάποια πρότυπα πάνω στα οποία πρέπει να βαδίσουμε αν θέλουμε να αρέσουμε σε Αυτόν. «Εαυτούς εξετάζεται εάν είσθε εν τη πίστη» μας λέγει ο απ. Παύλος και πράγματι πρέπει να εξετάζουμε τους εαυτούς μας αλλά επάνω σε ποίο νόμο και σε ποία πρότυπα; Και πάλι ο απ Παύλος αναφωνεί : «Κορινθίους Α' 11:1 Μιμηταί μου γίνεσθε, καθώς και εγώ του Χριστού.» Να ένα ουσιαστικό και σωτήριο πρότυπο. Δυστυχώς όμως για τον περισσότερο κόσμο σήμερα δεν υπάρχει ενδιαφέρον για σωτηρία. Και αυτό ίσως γιατί ο σημερινός κόσμος δεν γνωρίζει την πραγματική σημασία της σταυρικής θυσίας του Ιησού Χριστού αλλά ούτε και το μέγεθος του βραβείου της κλήσεως που καλεί κάθε έναν ο Κύριος σήμερα. Αρκείται στα καλά του έργα (μια και το ποινικό του μητρώο γράφει μηδέν) , στην διαπαιδαγώγηση μιας σωστής οικογένειας και στην άνοδο του κοινωνικά και οικονομικά. Όσο για τα πρότυπα; Δεν χρειάζεται να προσπαθήσει κανείς και πολύ. Φτάνει να πατήσει το «ΟΝ» του τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης και θα παρακολουθήσει –ειδικά τις μεσημεριανές ώρες λογιών-λογιών κουτσομπολιά αλλά και συμβουλές –συστάσεις- που δίνονται στο τηλεοπτικό κοινό περί οικογενειακής ευτυχίας  και αντιμετώπισης οικογενειακών και άλλων προβλημάτων. Προσωπικά είμαι επιφυλακτικός στο πόσο σωστές είναι αυτές οι συμβουλές από άτομα που έχουν στο ενεργητικό τους μερικά διαζύγια από την μία αλλά η δόξα ο πλούτος και οι εφήμερες σχέσεις από την άλλη, δεν γνωρίζω κατά πόσο μπορούν να δουν την πραγματικότητα και το μέγεθος του προβλήματος για να αναζητήσουν λύση και μάλιστα την κατάλληλη. Το να είναι κάποιος διάσημος (επώνυμος) , πετυχημένος οικονομικά κοινωνικά ίσως και πολιτικά, για εμένα δεν σημαίνει πώς απαραίτητα αποτελεί πρότυπο για τους άλλους. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πίσω από τις βιτρίνες αυτές με τα χρυσά γράμματα τα πολυτελή σπίτια, αυτοκίνητα, κλπ, κρύβεται μεγάλη σαθρότητα που σιωπηλά παραδέχεται η κοινωνία μας. 

  Όσο και να προσπαθήσει ο άνθρωπος να βρει ινδάλματα , πρότυπα, αξίες οπουδήποτε και να κοιτάξει δεν νομίζω πώς θα βρει κάτι σωτήριο, αντάξιο του ευαγγελίου, οδηγό στην αιώνια ζωή. Κατ' εμένα στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού βρίσκεται το ιδανικό πρότυπο –διαχρονικό- αλλά πάντα επίκαιρο  όπως και ο γραπτός του λόγος πού με κίνητρο την αγάπη ,αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι στην καρδιά μας αν θέλουμε να ονομάζουμε τους εαυτούς μας χριστιανούς , έχουμε το αντικείμενο προς μίμηση , απαραίτητη προϋπόθεση αν θέλουμε να είμαστε αρεστοί στον Θεό. 

Ιωάννου Α' 3:16 Εκ τούτου γνωρίζομεν την αγάπην, ότι εκείνος υπέρ ημών την ψυχήν αυτού έβαλε· και ημείς χρεωστούμεν υπέρ των αδελφών να βάλλωμεν τας ψυχάς ημών.

Ιωάννου Α' 3:18 Τεκνία μου, μη αγαπώμεν με λόγον μηδέ με γλώσσαν, αλλά με έργον και αλήθειαν. 

 Ας επικεντρωνόμαστε στα πνευματικά, στην αγάπη, στην πίστη, στα ιδανικά πού παρέχει  ο γραπτός λόγος του Θεού γνωρίζοντας πώς ότι είναι αρεστό στον κόσμο είναι και συνάμα θανατηφόρο, επιζήμιο για τον άνθρωπο.  

Ιωάννου Α' 2:16 διότι παν το εν τω κόσμω, η επιθυμία της σαρκός και η επιθυμία των οφθαλμών και η αλαζονεία του βίου δεν είναι εκ του Πατρός, αλλ' είναι εκ του κόσμου. 

Π. Κακούρης.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 18 Μάρτιος 2009 17:32
 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB