spacer.png, 0 kB

alt

" Η έρημος και η άνυδρος θέλουσιν ευφρανθή δι' αυτά, και η ερημία θέλει αγαλλιασθή και ανθήσει ως ρόδον."

Ησαίας 35,1

 
             ΜΑΡΑΝΑΘΑ
              
       
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014


Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
           1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  30
31            

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
 
ΙΕΡΕΜΙΑΣ:ΕΝΑΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΔΥΟ ΕΠΟΧΕΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
alt

Ματθ. 16:13-14 «...τίνα με λέγουσιν οι άνθρωποι ότι είμαι εγώ ο Υιός του ανθρώπου; Οι δε είπον, άλλοι μεν Ιωάννην τον Βαπτιστήν άλλοι δε Ηλίαν· και άλλοι Ιερεμίαν ή έναν των Προφητών».
Οι απόψεις των ανθρώπων για το πρόσωπο του Ιησού Χριστού τόσο στην εποχή Του όσο και στην εποχή μας, παραμένουν περίπου ίδιες. Τον αποκάλεσαν προφήτη, διδάσκαλο, τον Μεσσία που έμελλε να σώσει τον λαό Ισραήλ και κάποιοι άλλοι ταύτισαν το Πρόσωπο Του με τον Ιερεμία, έναν προφήτη που έζησε 650 χρόνια πριν την γέννηση του Κυρίου. 
Το ερώτημα που γεννιέται είναι εύλογο: γιατί άραγε αυτή η ταύτιση; Ποιο ήταν το μήνυμα του προφήτη σε σχέση με τα λόγια του Ιησού Χριστού; Ποια τα χαρακτηριστικά της εποχής του Ιερεμία σε σχέση με τη δική μας εποχή;
                                         Σ.Ι.Π
Περισσότερα...
 
ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
Δευτέρα, 14 Μάιος 2012 11:28
Πολλές φορές στην καθημερινότητά μας αντιμετωπίζουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν. Πράγματα που μας εκνευρίζουν που μας κάνουν να θεωρούμε τους εαυτούς μας κατώτερους των περιστάσεων, αδικημένους. Γιατί δηλαδή να μην έχω την οικονομική άνεση και δυνατότητα που έχουν κάποιοι συνάνθρωποι μου ή άλλες φορές, γιατί να μην έχω μια εργασία εύκολη και ξεκούραστη με μεγάλες αποδοχές. Όταν μάλιστα ο Κύριος με έχει καλέσει και μου έχει αποκαλύψει τον πλούτο της αγάπης Του για εμένα  -όσο και για όλο το ανθρώπινο γένος μέσω της σταυρικής θυσίας του Ιησού Χριστού- γιατί να μην μου παρέχει και μία οικονομική άνεση και ευημερία σε αυτή τη ζωή μια και είμαι παιδί του; Μια ερώτηση που πολλοί υποβάλουν στον εαυτόν τους και όχι μόνο αλλά που μπορεί κανείς μέσα από την διδαχή του ευαγγελίου αλλά και από την ζωή των πρώτων μαθητών και πιστών του Ιησού να βρει την απάντηση, να διαπιστώσει πώς ο πατέρας Θεός πάντοτε ενδιαφέρεται για το καλό των παιδιών Του και παιδεία εκτός από μάθηση  θα πει  βελτίωση, καταπόνηση, εξοικείωση, πόνος, τελειοποίηση, καλύτερο αποτέλεσμα. Πράγματι ο Θεός δεν σκέπτεται όπως ο άνθρωπος.

Ο άνθρωπος δεν έχει την ικανότητα ούτε να γνωρίζει το μέλλον για να ρυθμίζει τις αποφάσεις του αλλά πολύ περισσότερο πολλές φορές βλέπει με τα μάτια τα σαρκικά τι συμφέρει το σώμα και όχι με τα μάτια τα πνευματικά, αυτό που ωφελεί το πνεύμα και τελικά σώζει οδηγώντας στην αιώνια ζωή.
                                                Π.Κακούρης
Περισσότερα...
 
ΥΨΗΛΑ ΙΣΤΑΜΕΝΟΙ
ΚΥΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
 
 
 
Οι κοινοί άνθρωποι βεβαίως είναι ματαιότητα, οι άρχοντες ψέμα, στην ζυγαριά όλοι μαζί είναι ελαφρότεροι αυτής της ματαιότητος.
                      Ψαλμ. 62:9

Περισσότερα...
 
ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΑ
ΚΥΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
Δευτέρα, 11 Ιούνιος 2012 21:28

“Ματαιότης ματαιοτήτων, είπεν ο Εκκλησιαστής· ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης” (Εκκλ. 1:2).
Είναι γνωστή η φράση του βασιλιά Σολομώντα στη γλώσσα μας σήμερα. Είναι ενδεικτική της απογοήτευσης του ανθρώπου από το πρόσκαιρο των ανθρώπινων έργων εξαιτίας του θανάτου. Η ματαιότητα είναι συνυφασμένη με τον ξεπεσμένο άνθρωπο.
Η Αγία Γραφή περιγράφει εκπληκτικά τη ματαιότητα δίνοντας τα χαρακτηριστικά της μέσα από την καθημερινότητά μας.
 • Είναι συνέπεια της παραβάσεως, Ρωμ. 8:20
 • Κάθε άνθρωπος είναι ματαιότητα, Ψαλ. 39:11
 • Η νεότης και η παιδική ηλικία, Εκκλ.11:10
 • Η ομορφιά του ανθρώπου, Παρ. 31:30
 • Η ανθρώπινη βοήθεια, Ψαλ. 60:11
 • Η ανθρώπινη δικαιοσύνη, Ησ. 57:12
 • Η ανθρώπινη σοφία, Εκκλ. 2:15, Α΄ Κορ. 3:20
 • Οι απολαύσεις αυτού του κόσμου, Εκκλ. 2:1
 • Η ανθρώπινη ανησυχία και ταραχή, Ψαλ. 39:6 και 127:2
 • Η εργασία και ο μόχθος του ανθρώπου, Εκκλ. 2:11
 • Η αγάπη για τον πλούτο και τα χρήματα, Εκκλ. 5:10
 • Οι ανόητες και νομικές συζητήσεις, Α΄ Τιμ. 1:6-7 και 6:20
 • Η θρησκεία των υποκριτών, Ιάκ. 1:26
 • Η εντυπωσιακή, χωρίς αγάπη, ελεημοσύνη, Α΄ Κορ. 13:3
 • Η πίστη χωρίς τα έργα της, Ιακ. 2:14
Περισσότερα...
 
ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ
ΚΥΡΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ας μη νομίσει κανένας ότι γίνεται κάτι παράξενο και αδιαννόητο στη χώρα της ασυνεννοησίας, που κατάντησε ένα κουρέλι,ένα τρύπιο ρυπαρό ιμάτιο.
Αν εμείς που θέλουμε να είμαστε μαθητές του Χριστού, δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε , να συνεννοηθούμε και να ενωθούμε εν αγάπη...τι να περιμένει κανείς από τους θλιβερούς εγκάθετους της ανθρώπινης πολιτικής επινόησης; Οι άρχοντες ,ναί, είναι η επιτομή της ασοφίας, της αγνωσίας Θεού,της μωρίας, ο ορισμός της ανεπάρκειας. Μωραίνει Κύριος ους βούλεται απωλέσαι.
Ο Κύριος παραδίδει λάφυρο τους βουλευτές και μωραίνει τους κριτές.
Όμως εμείς, μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε αν φταίμε κάπου;                                                      φ.σ
Περισσότερα...
 
ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΥΡΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η χώρα μας οδηγείται και πάλι σε εκλογές. Για πολλοστή φορά ο Ελληνικός λαός καλείται να εκλέξει αυτούς που θα ρυθμίζουν τις τύχες του για την ερχόμενη τετραετία. Ωστόσο η ανικανότητα, η διαφθορά και η υποκρισία των πολιτικών προσώπων έχουν δημιουργήσει στο λαό ένα κλίμα αρνητικό απέναντί τους.
Αντιλαμβανόμενοι λοιπόν την επερχόμενη αποδοκιμασία του κόσμου και προσπαθώντας να προλάβουν την περιφρόνηση του κόσμου με την αποχή του στις εκλογές, βάλθηκαν να τον διεγείρουν με ολοσέλιδες διαφημίσεις στις εφημερίδες και ανάλογες φυσικά τηλεοπτικές, με γλώσσα που δημιουργεί εντυπώσεις του τύπου: «Η ψήφος είναι δικαίωμά μου, είναι η δύναμή μου», «Επηρεάζουμε τις εξελίξεις. Καθορίζουμε το μέλλον μας». Ψέματα, ψέματα. «Να λέτε συνεχώς ψέματα, στο τέλος κάτι θα μείνει», έλεγε ο Γκαίμπελς. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά. Λίγες μέρες αργότερα, όταν το κακό θα έχει περιοριστεί, όλοι δυστυχώς θα τρέξουν να χειροκροτήσουν τους επίδοξους σωτήρες τους, ξεχνώντας ότι όλοι αυτοί έχουν τεράστιες ευθύνες για την παλαιότερη αλλά και τωρινή κακοδαιμονία τους. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο κόσμος ξεχνά πολύ εύκολα. Το σύνδρομο της λησμοσύνης δεν αποτελεί προνόμιο του λαού Ισραήλ. Εξάλλου αυτός ο λαός σύμφωνα με το Λόγο του Θεού, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα ολόκληρης στης ανθρωπότητας.
Περισσότερα...
 
ΙΔΟΥ Ο ΝΥΜΦΙΟΣ
ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΑ

1. Και όμως έχει επικρατήσει να αναφέρεται το εδάφιο αυτό του Ματθαίου, σαν " Ιδού ο νυμφίος έρχεται". Ετσι καταγράφεται και εις την μετάφραση του Βάμβα, εις την των Καθηγητών και πολλές άλλες. Η προσθήκη " έρχεται" αναφέρεται σε αρκετούς κώδικες, κυρίως στον Θ' της Τιφλίδας ( Kozidethi).
2. Αλλά η προσθήκη εις το υπόψη εδάφιο (Ματθ. 25/6), της λέξης "έρχεται", πρέπει να αλλοιώνει τελείως το νόημα των λόγων του Κυρίου, που - ας σημειωθεί— αποφεύγει να χαρακτηρίσει σαν παραβολή. Στο κριτικό κείμενο η λέξη, το ρήμα αυτό δεν υπάρχει.

Γιατί με το " έρχεται", χάνεται το στιγμιαίο, το αναπάντεχο, το απρόσμενο, το απρόβλεπτο.

"Ερχεται" σημαίνει και ξεκίνησε. Και βρίσκεται καθ'οδόν. Και πλησιάζει. Και εγγίζει. Είναι τόσο, τόσο κοντά. Αλλά δεν ήλθε ακόμη!
Χωρίς το " έρχεται", μόνον
" Ιδού ο νυμφίος
" δίδεται η έννοια : Nάτος...
Δεν αφήνει περιθώρια.
                                      Σ.Ι.Π
Περισσότερα...
 
ΛΑΓΟΙ ΜΕ ΠΕΤΡΑΧΗΛΙΑ
ΚΥΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
actress
Τούτος ο μήνας, ο φετινός Μάιος,είναι σημαντικός για την Γαλλία λόγω της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών οι εκλογές που γίνονται κάθε τόσο και ο προεκλογικός αγώνας όλων αυτών που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια
Περισσότερα...
 
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ;
ΚΥΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
Τετάρτη, 22 Φεβρουάριος 2012 22:36
alt
Είναι πολλοί οι Έλληνες Ορθόδοξοι; Αν θέλετε μιά απάντηση θα τη βρείτε στις ομιλίες ταγών και καθοδηγητών της τοπικής θρησκευτικής άρχουσας τάξης .Παροιμιώδεις οι καυχήσεις του Χριστόδουλου που με περισσή καύχηση διακήρυττε ότι το 97% των Ελλήνων είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, και αυτό βέβαια δεν ήταν καύχηση μόνο του Χριστόδουλου αλλά και όλων των χοροστατούντων στην ελληνορθόδοξη δραματουργία.

Το τι εννοούσε, αυτός μάλλον το γνώριζε καλά, όπως επίσης και την κατάσταση που βρισκόταν και βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία του ορθοδοξο-επώνυμου ποιμνίου του. Που να ήξερε βέβαια τα ποσοστά των Ελλήνων που βγήκαν στη φόρα διεθνώς περί την διαφθορά και την ανομία... Καλύτερα να κρατάς μικρό ποσοστό γιατί τα μεγάλα ποσοστά δεν συμφέρουν . Ίσως θ' άπρεπε να το σκεφθεί καλύτερα και να είχε το θάρρος να κοιτάξει την ουσία,την πραγματικότητα και όχι τις ταυτότητες και τις ταμπέλες ,θα καταλάβαινε ότι ένα τέτοιο ποσοστό ανήκει μάλλον σε ανορθόδοξους παρά σε ορθόδοξους.

Η εποχή των μεταλλάξεων είναι πάντα επίκαιρη , δυναμική και εξόχως βολική. Απλά συμβαίνει οι Ορθόδοξοι να μεταλλάσσονται σε προ και μετά καρνάβαλου!

Ορθόδοξοι καρναβαλιστές; Υπάρχει σαν όρος; Κι όμως, αν συνδέσουμε το 97% των Ελλήνων, με αυτό που λένε τα κανάλια και οι εφημερίδες, ότι δηλαδή όλη η Ελλάδα γιορτάζει τις αποκριές και το καραναβάλι, μάλλον θα χρειασθούμε επειγόντως τα Greek statistics για να μειώσουμε αυτό το επεισοδιακό 97% !

Καρναβάλι είναι... θα περάσει κι αυτό όπως κάθε χρόνο! Θα έρθει σίγουρα η Καθαρή Δευτέρα και φυσικά η Σαρακοστή ; Εκεί να δεις τι σημαίνει ορθοδοξία και πάσης Ελλάδος! Είναι το Πάσχα των Ελλήνων, όχι του Χριστού... αλλά των Ελλήνων !
                                               φ.σ
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 13 από 23
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB